Quan parlem de la “seguretat” de la nostra llar se sol cometre un error molt freqüent. És el d’associar la paraula seguretat únicament a l’alarma d’intrusió. Però en realitat, la seguretat va més enllà i en les nostres Smart Home l’hi portem.

Deixem la típica “alarma” pel final i parlem primer d’una altra seguretat. La seguretat tècnica. Que bo és estar a qualsevol lloc sabent que a casa teva tot està correcte. Els sensors d’inundació que instal·lem a les zones humides de la casa (banys, cuina, rentadors…) ens permeten saber que tot està com ha d’estar en aquests llocs i, en cas d’una fuita ens avisarà perquè puguem actuar en conseqüència com més aviat millor.

Tots sabem la importància d’aturar un incendi a temps. Fa molt temps que veiem en cases petits detectors de fum que sonen quan el detecten. Però l’eficàcia és limitada donat que el foc no sempre fa fum. La Smart Home té, a més a més del detector de fum, altres sistemes de detecció. Per exemple, el control del clima ens permet saber la temperatura de les diferents habitacions i on hi ha foc hi ha calor. Per tant, el control de la temperatura permet detectar un augment sobtat i pressuposar que alguna cosa està passant que no és normal.

Les finestres i portes estan controlades per les manetes intel·ligents i ens avisa si marxem de casa i ens estem deixant les portes del jardí o alguna finestra oberta. De la mateixa manera, tenim controlat que cap d’elles s’obrirà quan no hi som. Les nostres manetes intel·ligents també disposen de sensors d’impacte al vidre.

I aquí ja estem parlant, ara si, d’alarma d’intrusió. La primera diferencia és que una Smart Home aprofita al màxim els seus sistemes. Així, els mateixos sensors de moviment que ens permeten encendre i apagar les llums quan hi passem, en marxar són aprofitats pel sistema de seguretat pe controlar el moviment a l’interior. Aquests sensors es poden desactivar a la nit, permeten que l’alarma controli l’exterior i els accessos mentre que a l’interior podem fer vida normal.

Juntament amb la seguretat també hem de pensar en privacitat i en aquest cas és bo tenir en compte que les càmeres de vídeo vigilància es poden desconnectar quan estem a casa i funcionar només quan marxem.

En un immoble així, ja no només tenim la detecció i l’avis, sinó que el nostre Smart Home reacciona i actua d’acord amb la situació. Després d’avisar-nos utilitza el servei d’àudio per fer sonar la sirena en totes les habitacions. Les persianes pugen i les llums s’encenen i s’apaguen per crear també un senyal visual que alguna cosa està passant.

Tot el que està connectat en una Smart Home pot ser utilitzat per detectar o dissuadir qualsevol acció no desitjada i aquesta és una de les grans virtuts d’aquest tipus d’habitatge. La casa sempre vigilada, sempre controlada, en tots els aspectes.